perjantai 23. elokuuta 2013

Miksi pihasuunnitelma?

Pihasuunnitelma - tarvitsenko sitä vai pärjäänkö ilman? Sitä moni rakentaja puntaroi. Aika usein päädytään pärjäämään omineen. Mikä on syy tämän päätöksen taustalla? Suunnitelman hinta? Pelko siitä, ettei pihasta tule mieleinen? Tietämättömyys  suunnitelman sisällöstä? Vai jokin muu?

Oma suunnittelu näyttää usein tarkoittavan sitä, että talon valmistuttua kylvetään äkkiä nurmikko, istutetaan pari omenapuuta, muutama koristepensas ja ehkä vähän pensasaitaakin pihaa rajaamaan. Rakennetaan kiveys rapun eteen ja kulkuväylille. Suunnitelma on ihan hyvä, ei siinä mitään. Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, että ainakin 95 % pihoista, joissa olen pihakäynneillä vieraillut, on suunnitelmassa kuitenkin mennyt jotakin pahasti pieleen. Nurmikko ei kasva. Omenapuut ja marjapensaat ovat kitukasvuisia, eivätkä tuota satoa. Koristepensaat ovat huonokuntoisia nuoresta iästään huolimatta. Pensasaita on harva, korkeudeltaan vaihteleva ja ränsistynyt. Tuijat ruskettuvat ja kuolevat pystyyn. Betonikiveykset kupruilevat ja sortuvat reunoistaan. Ja monia muita seikkoja, jotka saavat miettimään, että kuinka olisin tuohon päässyt väliin ja estämään "tuhon" ja eurojen hukkaan heittämisen!


Syyt edellä mainittuihin ongelmiin ovat samoja pääsääntöisesti kaikissa vierailemissani kohteissa. Pohjatyöt pihan rakenteille ja istutuksille ovat jääneet tekemättä. Syynä ei toki ole ollut halu "oikaista", vaan jokaisessa kohteessa syyksi on paljastunut tietämättömyys. Nurmikon perustamisesta, istutusalueiden rakentamisesta, kiveysten ja kulkuväylien rakennekerrosten tekemisestä routasuojauksineen ei ole ollut minkäänlaista kokemusta. Sama koskee myös kasvien, etenkin puiden, istuttamista ja hoitoa.

Harmi on suuri, kun totean, että paikalle on kutsuttava uudelleen kaivinkone kaivamaan istutuskuoppia, mikäli haluaa kasvien menestyvän. Tällöin myös nurmikko menee yleensä kokonaan uusiksi. Kuolleet ja pahasti kärsineet kasvit joudutaan korvaamaan uusilla. Ja hintaa ja ylimääräistä työtä tulee kovasti...

Pihan pohjatyöt tulisi tehdä valmiiksi jo silloin, kun kaivinkone muokkaa pihan muotoja. Kun pohjatyöt on tehty ja istutusalueet rakennettu vaadittaviin syvyyksiin, on kasvien kasvuunlähtö ja selviytyminen huomattavasti varmempaa. Pihan voi kylvää aluksi vaikkapa kokonaan nurmelle ja hankkia kasveja sitä mukaa, kun varallisuus sallii. Huolellisella suunnittelulla ja oikeanlaisella ohjeistuksella vältetään valtaisa määrä virheitä ja eurojen hukkumista "Kankkulan kaivoon".


Joskus on hyvä suhteuttaa asioita. Nykyään omakotitalon rakentamiskustannukset pyörivät keskimäärin 200 000-300 000 € paikkeilla. Kattavan pihasuunnitelman työ- ja hoito-ohjeineen saa 1000-1500 eurolla. Se on todellakin murto-osa kokonaiskustannuksista. Mieti asiaa tältä kannalta, kun puntaroit pihasuunnitelman tarpeellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti