maanantai 10. kesäkuuta 2013

Talvivaurioita

Kevät ja alkukesä ovat paljastaneet pahoja talvivaurioita monilla kasveilla. Kevätleikkausten aikaan sai jo aavistella tuhoja, mutta esiin ne tulivat selkeästi, kun lehti puhkesi puuvartisiin kasveihin. Todella monilla pensaslajeilla suuri osa versoista jäi lehdettömiksi. Vaurioita ovat saaneet mm. monet vanhat kestävät pensasruusut, ryhmä- ja köynnösruusut, pensashanhikit, pensasangervot, jasmikkeet ja jopa marjapensaat, puhumattakaan onnenpensaasta, joka nyt muutenkin Keski-Suomen korkeudella paleltuu lumenpinnan yläpuolelta joka talvi. Tänä keväänä senkin sai leikata kokonaan alas. Myös luumu- ja kirsikkapuut ovat saaneet vaurioita. Itse asiassa kevätleikkauksia on saanut tehdä pitkin kevättä ja alkukesää sitä mukaa, kun lehdettömäksi jääneitä versoja on paljastunut.

Syitä näihin tuhoihin on useita, mutta suurin syyllinen lienee viime syksyn todella pitkään jatkunut lämmin sää. Syksy oli melko poikkeuksellinen, sillä ensimmäiset hallat ainakin täällä meidän alueellamme iskivät vasta, kun marraskuu oli jo pitkällä. Kesäkukkiakin sai ihailla huoletta lähes joulukuulle asti! Lämmin sää jatkoi monivuotisten kasvien kasvukautta ja valmistautuminen tulevaan talveen jäi tekemättä. Talvi tulikin sitten rytinällä kovine pakkasineen. Lumipeite täällä Keski-Suomessa oli kuitenkin aika ohut alkutalvesta, joten kasvit eivät saaneet lumelta tarvitsemaansa suojaa. Oman osansa teki maaliskuun kylmyys ajankohtana, jolloin kasvit jo alkavat valon voimasta valmistautua tulevaan kasvukauteen. Kun tähän vielä lisätään loppukevään ja alkukesän paha kuivuus, on tuloksena väistämättä pahoja vaurioita.

Kuivuus ainakin tällä alueella jatkuu yhä. Parina iltana saadut ukkoskuurot ovat kastelleet maanpintaa parin sentin verran, mutta varsinainen juuristokerros kasvualustasta on rutikuivaa. Marjakasveja ja viime syksynä istutettuja kasveja, joiden juuristo on vielä suppea, on hyvä kastella 1-2 kertaa viikossa niin, että koko kasvualusta kastuu. Muutoin on vain odotettava kasvien korjaavan menetetyt versonsa uudella kasvulla. Omajuuriset kasvit sen kyllä nopeasti tekevätkin, mutta jalonnetut lajikkeet voivat olla menetettyjä.

Alla kuva ikivanhan ja kestävän, kaakkoisrajanpinnasta lähtöisin olevan kurtturuusulajikkeen kevätasusta. Lähes parimetriseksi kasvaneet versot sai leikata kokonaan alas, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Pieniä vaurioita se on täällä Keski-Suomessa talvisin saanut, mutta nyt tuho oli melkoinen.



                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti